28. jun, 2015

Geschiedvervalsing in Eusebiuskerk Arnhem

Het Airborne Museum ‘Hartenstein’ heeft in de Eusebiuskerk in Arnhem een tentoonstelling ingericht over de zogenaamde Slag om Arnhem en de evacuatie. Drie mythen overheersen deze tentoonstelling: ‘slag om Arnhem’; ‘evacuatie tijdens de slag om Arnhem’ en ‘evacuatie na de verloren slag om Arnhem’. Lichtbewapende luchtlandingstroepen konden geen slag leveren tegen een zwaarbewapende tegenstander met steun van (pantser)voertuigen en zware wapens. Arnhem was geen doel van de strijd bij het Sint Elisabeths Gasthuis of van de verdedigers bij de noordelijke brugoprit. Operatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was al 19 september 1944 mislukt. De overlevenden van de Britse troepen moesten zich terugtrekken rond Hartenstein. De fasegewijze evacuatie duurde van 23 tot en met 25 september 1944. 

De Duitse legerleiding vreesde een nieuw geallieerd offensief na luchtlandingen bij Overasselt, de 23 september begonnen strijd om Elst en troepenconcentraties ten zuiden van Nijmegen. Bovendien kon de geallieerde zware artillerie bij Nijmegen gebied ten noorden van de Neder-Rijn bereiken. De Duitsers moesten dus ten noorden van de Neder-Rijn een verdedigingslinie aanleggen.

Woensdag 22 september was de 21 september mislukte operatie Market Garden vervangen door operatie Gatwick. Vestiging van een bruggenhoofd ten noorden van de Neder-Rijn op de Veluwe was een ‘brug te ver’ gebleken. Operatie Gatwick beoogde vestiging van bruggenhoofden ten oosten van de Rijn bij Wesel en Keulen.