15. sep, 2015

@NTRAcademie, De andere kant van de Slag om Arnhem, NPO Radio 5, 14 september 2015, 23.00-24.00 uur.

Ben Kolster sprak met Ingrid Maan, schrijfster van ‘Weggemoffeld. Levensverhalen van Duitse Arnhemveteranen’ en Joop Onnekink, auteur van ‘Zeven dagen in de heksenketel’.

Niet duidelijk werd welke kant van de Slag om Arnhem was bedoeld. Gebruikte mythen waren ‘’slag om Arnhem’ en het snel beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in Europa als doel van operatie Market Garden. Onjuist was het gebruik van Engelsen voor Britten en Holland voor Nederland.

Maan schrijft over de Duitse kant van de strijd om de brug als een synoniem van slag om Arnhem. Van de acht geïnterviewde Duitse veteranen streden er vier in Westervoort; één bij de scheepswerf ten zuiden van de Neder-Rijn; één bij de spoorbrug en één in Arnhem. De achtste streed tien dagen na mislukking van operatie Market Garden tussen Elden en Driel. De meesten zijn dus nooit in Arnhem geweest. Toch bestempelt Maan hen als Arnhemveteranen. 

Onnekink zegt ooggetuige te zijn geweest van de slag om Arnhem. Hij bevond zich echter van 19 tot 26 september 1944 in de Weverstraat in Oosterbeek; dus na de mislukte luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn.