Historische herdenkingen

11. aug, 2016

De Regio van boven. In Driel is inderdaad de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. Het dorp werd echter niet bevrijd door Poolse parachutisten. Canadezen van het Perth Regiment van de 11de infanteriebrigade van de 5th Armoured Division van het 1st Canadian Corps zuiverden Driel op 3 april 1945. Aan de buitenmuur van de rooms-katholieke kerk is geen herinneringsplaquette te vinden voor de Britse en Canadese geniesoldaten die in de nacht naar 26 september 1944 Britten en Polen evacueerden over de Neder-Rijn. Voor hen staat een monument op de Drielse Rijndijk hoek Vogelenzangsestraat. De zwarte plaquette aan de kerkmuur is bedoeld voor het 5th Battalion Duke of Cornwall Light Infantry.  Het herinnert aan de race van dit bataljon naar Driel op 22 september 1944 om de Britten in Oosterbeek (niet in Arnhem) hulpgoederen te brengen. Deze hulpgoederen zouden de Britten niet bereiken. Het bataljon had zijn doel dus niet bereikt. Jacob Cremer schreef overigens geen Overbetuwsche, maar Over-Betuwsche en Betuwsche Novellen. De gemeentenaam Overbetuwe bestaat immers pas sinds 2001.

2. aug, 2016

Het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek wordt gesloopt. Een projectontwikkelaar wil het karakteristieke Zwitserse chalet uit 1848 slopen en er een kleinschalig verpleeghuis bouwen met woningen in de tuin. Het gebouw heeft niet de status van monument.

De Werkgroep Behoud Dreyeroord of de voorgevel dient wel historisch juiste argumenten te gebruiken. Het gebouw diende niet als hoofdkwartier van de Britse legerleiding. Dat bevond zich in St. Oedenrode. Dreyeroord was  tijdelijk hoofdkwartier van ruim 250 teruggedreven en gevluchte overlevenden van het 7th Bn King’s Own Scottish Borderers. Het gebouw werd niet 19 maar 20 september 1944 door deze Britten in gebruik genomen. Zij streden niet tot 26 september, maar tot 21 september ’s avonds om het bezit van Dreyeroord. ’s Nachts moesten ze terrein prijsgeven, het gebouw verlaten en terugtrekken naar gebied ten zuiden van het gebouw. Spreken over ‘een belangrijke veldslag’ – nota bene tijdens de ‘slag om Arnhem’ - is overdreven.

Dreyeroord is geen symbool van de zogenaamde slag om Arnhem en geen icoon van operatie Market Garden. Die operatie was 21 september al mislukt. Grondoperatie Garden was vastgelopen ten zuiden van Elst. Niet deze operatie Market Garden maar luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn (de mythe Slag om Arnhem) was 19 september al mislukt; onder meer (!) door ‘zware Duitse tegenstand’. De gemythologiseerde ‘slag om Arnhem’ (luchtlandingstroepen konden geen slag leveren en Arnhem was geen doel) is geen synoniem van Market Garden. ‘Oosterbeek forever England’ is onjuist en doet geen recht aan de andere Britten: Noord-Ieren, Schotten (o.a. generaal Urquhart) en Welshmen. Engeland behoort dan ook Verenigd Koninkrijk te zijn. De Britse ambassadeur in Nederland, Sir Geoffrey Adams, ziet Dreyeroord als symbool voor de vrijheid. De Britten streden echter niet voor de vrijheid, maar voor de overwinning op Hitler-Duitsland. 

De Werkgroep plaatst bovendien kritiekloos Britse artikelen met veel mythen en andere onjuistheden op haar website en facebookpagina:

http://www.thepetitionsite.com/nl/767/071/787/behoud-dreyeroord-oosterbeek-save-the-white-house-oosterbeek/

Neem Peter Cluskey’s vanuit Arnhem geschreven artikel Netherlands hotel with role in second World War to be demolished, Irish Times, 2 augustus 2016. Het hotel was geen Brits, maar Schots hoofdkwartier. Het gebouw speelde geen sleutelrol tijdens de al op 21 september 1944 mislukte operatie Market Garden. Deze operatie was geen luchtlandingsoperatie, maar een gecombineerde luchtlandings- en grondoperatie. Deeloperatie Market was de luchtlandingslandingsoperatie; deeloperatie Garden de grondoperatie. Doel van operatie Market Garden was niet de verovering van de Rijnbrug ten zuiden van Arnhem. Het strategische operatiedoel was de vestiging van een bruggenhoofd tussen Arnhem en het IJsselmeer met diepe uitlopers over de IJssel. Tactische doelen waren de afsluiting van de Duitse troepen met hun V2-lanceerbases in het westen van Nederland. Deze operatie is geen synoniem voor de mythe slag om Arnhem. Luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn was 19 september al mislukt. De defensieve strijd van Britten ten noorden van de brug duurde nog tot 21 september. De nasleep van luchtlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn bestond uit de verdediging van gebied rond Hartenstein tot 25 september. Dat was de perimeter, niet slechts gebied rond hotel Dreyeroord. De 1ste Britse Luchtlandingsdivisie en de Poolse Parachutistenbrigade streden niet om het bereiken en veiligstellen van de Rijnbrug. Dat was de taak van het 2de bataljon. De rest van de divisie en de Polen hadden andere taken. De Polen vochten overigens uitsluitend in de sector Driel-Oosterbeek. Het Schotse bataljon groef zich niet in tijdens de opmars van het 2de bataljon. Dat deed het pas na de terugtrekking en vlucht uit gebied ten noorden van de spoorlijn op 19 en 20 september. Het doel van de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort. Uiteraard moest dit bruggenhoofd beschikken over een van de drie oeverbindingen over de Neder-Rijn.

Ook Craig McDonald neemt het niet zo nauw met de geografische en historische feiten in zijn artikel in de Schotse Daily Record van 15 augustus 2016: Campaign launched to save iconic Dutch hotel where Scots soldiers fought bloody World War II battle. Oosterbeek ligt niet in Holland, maar in Nederland. Het hotel was geen tijdelijk hoofdkwartier van een regiment, maar van overlevenden van een bataljon. Het was geen hoofdkwartier tijdens de strijd in en bij Arnhem, maar van 20 tot 21 september. Het was geen tijdelijk hoofdkwartier van geallieerde troepen, maar uitsluitend van het Schotse bataljon. Operatie Market Garden mislukte niet in Arnhem, maar 21 september ten zuiden van Elst. Doel van deze operatie was niet de bevrijding van Nederland, maar vestiging van een bruggenhoofd op de Veluwe. De Britten ten noorden van de Neder-Rijn bereikten niet de brug, maar uitsluitend gebouwen aan weerszijden van de noordelijke toegangsweg tot de brug.

11. jul, 2016

Bettine Winters schrijft op ondeskundige wijze over de dagelijkse Sunset March over de brug De Oversteek. Het doel van operatie Market Garden zou zijn de verovering van 'alle bruggen' (hoe kom je op het idee) over de Maas, de Waal en de Neder-Rijn (niet Rijn); bevrijding van Nederland en beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in 1944. In werkelijkheid was het strategische operatiedoel vestiging van een bruggenhoofd tussen Arnhem en IJsselmeer met diepe uitlopers over de IJssel. De verovering van bruggen door luchtlandingstroepen was een middel om dit doel te bereiken. Market Garden was geen bevrijdingsoperatie.

De Amerikanen en Britten besloten niet de Waalbrug van de noordzijde aan te vallen, maar uiteraard van beide zijden. Bij de Waaloversteek op de plek van de huidige brug De Oversteek sneuvelden geen 48 militairen. Dit is een hardnekkige mythe. In werkelijkheid kwamen 48 parachutisten en geniesoldaten om voorafgaande aan, tijdens en na de Waaloversteek. Waarschijnlijk ruim de helft is gesneuveld bij het realiseren van de doelen van de Waaloversteek. Die doelen waren de verovering van de noordzijde van de Waalbruggen en de vestiging en verdediging van het bruggenhoofd om Lent. Doel was uiteraard niet de bevrijding van Nijmegen. 

Operatie Market Garden mislukte niet omdat de Rijnbrug in Arnhem niet werd veroverd. Luchtlandingsoperatie Market was 19 september 1944 ten noorden van de Neder-Rijn al mislukt. Grondoperatie Garden mislukte twee dagen later ten zuiden van Elst. 

Hoe krijgt iemand het allemaal bij elkaar verzonnen!

13. mei, 2016

Het was 9, 10 en 11 mei 2016 weer raak. Journalisten schrijven zonder enige kennis van zaken over capitulaties en overwinningsdagen. Bronnen zijn blijkbaar wat anderen schreven en de dikke duim. Geen onafhankelijke en diepgravende journalistiek dus.

Nederland viert 5 mei Bevrijdingsdag. De reden is duidelijk. Zaterdag 5 mei 1945 om 08.00 uur trad de onvoorwaardelijke militaire capitulatie op 4 mei 1945 van de Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken op de Lüneburger Heide in werking. Op dat tijdstip staakten die troepen alle vijandelijkheden. Nederland was weer vrij. Natuurlijk denken sommigen aan een capitulatie in Wageningen. Die capitulatie is echter een geschiedvervalsing. In Wageningen werden door Generaloberst Blaskowitz om 16.30 uur slechts overgavebevelen (Orders on Surrender) ondertekend. Deze bevelen dienden ter implementatie van het capitulatiedocument (Instrument of Surrender) van 4 mei op de Lüneburger Heide. Binnen een half uur, uiteraard zonder onderhandelingen. 

De NOS (9 mei 2016), De Gelderlander (10 mei 2016) en ANP/Nu.nl (11 mei 2016) schreven over 9 mei en de overwinningsparade in Moskou. Deze nieuwsbladen besteedden geen enkele aandacht aan de militaire capitulaties van 4 mei 1945 op de Lüneburger Heide en 7 mei 1945 in Reims. In Reims ondertekende Generaloberst Alfred Jodl, chefstaf van het Oberkommando der Wehrmacht (OKW), om 02.41 uur nota bene de onvoorwaardelijke capitulatie van alle Duitse troepen op alle fronten. 

De Volkskrant beweerde 9 mei dat Rusland met een grote militaire parade herdacht dat zeventig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Eenenzeventig jaar geleden, 8 mei 1945 om 23.01 uur, kwam echter een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Japan tekende 2 september 1945 de capitulatie. 

De Gelderlander beweerde ‘in de meeste landen, zoals in Rusland, wordt de overwinning op de Nazi’s gevierd op 9 mei.’ Dat is volledig onjuist. In West-Europa en de VS is 8 mei Overwinningsdag, Dag van de Overwinning of Victory in Europe Day (V-E Day). Op die dag, 8 mei 1945, trad immers om 23.01 uur de onvoorwaardelijke capitulatie van alle Duitse strijdkrachten tegenover de geallieerden op 7 mei in Reims in werking. De Tweede Wereldoorlog in Europa was voorbij. 

Natuurlijk was dit geen overwinning op de nazi’s (De Gelderlander) of nazi-Duitsland en zeker geen capitulatie van nazi-Duitsland voor de Sovjet-Unie (ANP/Nu.nl; NOS). Van een Duitse  capitulatie kon geen sprake zijn. De geallieerden erkenden immers president Doenitz en zijn Flensburg-regering niet. 

Stalin wantrouwde de westerse geallieerden. Hij wilde ook een overgave van de Duitse troepen aan het Rode Leger.  OKW-chef Generalfeldmarschall Wilhelm Keitel ratificeerde (!) tegenover het Opperbevel van het Rode Leger omstreeks 23.30 uur in het hoofdkwartier van het Rode Leger in Berlijn de formele overgave in Reims. De Sovjet-Unie bracht de overgave van de Duitse troepen en dus het einde van de Grote Vaderlandse Oorlog 9 mei om 02.00 uur in de openbaarheid. Dat heeft niets met tijdverschil te maken, zoals het ANP/NU.nl beweert. Bij die overgave kwamen bovendien geen 27 miljoen Sovjet-burgers om het leven, zoals ook het ANP/NU.nl in navolging van Wikipedia stelt. 

Nieuwsmedia behoren hun lezers niet met historische onjuistheden te informeren. 

Gerelateerd artikel:

  1. Militaire capitulaties in 1945.  http://t.co/ob445OHYHa http://www.kritischhistoricus.nl/415219083

 

2. mei, 2016

In deze bijlage besteden journalisten ook aandacht aan Mooi Gelderland (nrs. 33 tot en met 37 op de pagina’s XXVI en XXVII). Dit hadden zij beter niet kunnen doen. Onder nummer 35 schrijven zij louter onzin en mythen over de Rijnbrug, de latere John Frostbrug. Dat moet nou eindelijk eens ophouden. Hier geldt overduidelijk: schoenmaker blijf bij je leest! 

‘Een brug te ver: de John Frostbrug’. De Rijnbrug 'was in september 1944 het toneel van de Slag om Arnhem. (...) De geallieerden slaagden er nét niet in de brug in te nemen, met als gevolg dat westelijk Nederland moest wachten op bevrijding’. 

Voor het Britse Tweede Leger (grondoperatie Garden) was de vorming van een bruggenhoofd op de Veluwe met diepe uitlopers over de IJssel een brug te ver.

Voor de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie (luchtlandingsoperatie Market) was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort met ten minste één oeververbinding een brug te ver.

Voor Montgomery was operatie Market Garden een brug te ver.

De uitdrukking ‘dat is een brug te ver’ betekent dat men te ver heeft gegrepen en het doel niet heeft kunnen bereiken. 

Natuurlijk kon de Rijnbrug in september 1944 het toneel niet zijn van de Slag om Arnhem (overigens een mythe). Lichtbewapende luchtlandingstroepen konden nou eenmaal geen slag leveren met een zwaarbewapende tegenstander en zeker niet om een stad die geen doel was. Bovendien verdedigden de troepen bij de noordelijke brugoprit met grote moeite hun posities. De brug konden ze niet veroveren en de stad hoefden ze niet te veroveren. Overigens had een eventuele verovering van de brug niets te maken met een bevrijding van het westen van Nederland. 

Operatie Market Garden was immers geen bevrijdingsoperatie en had niets te maken met een eventuele vernietiging dan wel zuivering van Duitsers in het westen van Nederland. De Britse aanvalsrichting liep naar het oosten: Ruhrgebied, Duitse laagvlakte en eventueel Berlijn. Operatiedoelen zijn niet hetzelfde als aanvalsrichtingen.