De Gelderlander Regio 7 maart 2017 Arnhem, aan vooravond van veranderingen ...

Foto: 26 januari 2017. 'De camera hangt bijna recht boven de John Frostbrug, Arnhems bekendste monument'.

'Arnhem zal altijd de stad blijven van de 'brug te ver', de plek waar in september 1944 Operation Market Garden mislukte', aldus De Gelderlander. 'De stad had de springplank moeten worden naar de bevrijding van Europa, maar de geallieerden bleven steken aan de zuidkant van de Nederrijn.'

Deze tekst behoeft een aantal correcties. 

1. De Rijnbrug was geen brug te ver. Voor Montgomery was operatie Market Garden een brug te  ver. Voor de grondtroepen binnen grondoperatie Garden was de vorming van een bruggenhoofd tussen Arnhem en Nunspeet (het IJsselmeer) met diepe uitlopers over de IJssel bij Zwolle, Deventer en Zutphen - het strategische doel van die operatie - een brug te ver. Voor de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie was het einddoel vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en de spoorbrug bij Westervoort met daarin opgenomen ten minste één van de drie bruggen bij Arnhem een brug te ver.

2. Bruggenhoofdoperatie Market Garden mislukte niet in Arnhem, maar 21 september 1944 ten zuiden van Elst. De Britse Irish Guards liepen daar vast op een Duits afweerscherm.

3. De stad had niet de springplank moeten worden voor de bevrijding van Europa. Het bruggenhoofd op de Veluwe had als uitvalsbasis moeten dienen  voor een opmars in oostelijke richting Duitsland in; eerst naar het Ruhrgebied en dan door de Noordduitse laagvlakte naar Berlijn. Doel van de geallieerden was niet de bevrijding van Europa, maar de overwinning op Nazi-Duitsland. Daarom vieren ze nog steeds Victory in Europe-Day (8 mei).

4. De geallieerden bleven niet steken ten zuiden van de Neder-Rijn. Montgomery kreeg al 22 september 1944 toestemming van opperbevelhebber Eisenhower voor de uitvoering van bruggenhoofdoperatie Gatwick gericht op de vorming van bruggenhoofden over de Rijn bij Wesel en Keulen.