27. apr, 2015

Historisch Nieuwsblad 75 jaar Tweede Wereldoorlog, mei 2015, nr. 5.

Het Historisch Nieuwsblad van mei 2015 is gewijd aan 70 jaar bevrijding en 75 jaar Tweede Wereldoorlog.  Thema’s zijn oorlogsmisdaden, collaboratie, verzet en bevrijding. De pioniers van het RIOD, het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, moesten een archief opbouwen, de herinnering aan de ‘vrijheidsstrijd’ in Nederland levend houden en publicaties verzorgen. Het heet nu het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, holocaust en genocidestudies (NIOD). NSB-leider Anton Mussert was al vóór de Tweede Wereldoorlog  voorstander van ‘raciale zuivering’, waaronder antisemitisme. De gevreesde politiechef Hanns Albin Rauter, de beul van Nederland, was verantwoordelijk voor jodendeportaties. Actief in het verzet waren opvallend veel mensen afkomstig uit Nederlands-Indië. De Nederlandse Spoorwegen staakten pas sinds 17 september 1944. Duitse troepen bliezen tijdens hun terugtocht over de Maas onder druk van de Britse 51ste infanteriedivisie de ‘hoogste punten’ op, waaronder het stadhuis van Heusden.

Onjuistheden zijn: Rauter mocht de verdediging van Arnhem leiden (51); capitulatie van Duitsland in mei 1945 (13); capitulatie van Japan (12) en het Japanse leger in augustus 1945 (13); en de ‘ambitieuze bevrijdingsoperatie’ Market Garden was onder meer gericht op de bevrijding van Nederland (69). Onjuist is ook het gebruik van ‘middels’ voor ‘door middel van’ (29), vanaf voor sinds (31), Engeland en Engelsen voor het Verenigd Koninkrijk en Brtitten (33) en Holland voor Nederland.

Arnhem was geen doel van operatie Market Garden en hoefde niet verdedigd te worden. Rauter stuurde slechts bewakings-, politie- en veiligheidstroepen naar de sector Renkum-Wolfheze. SS-generaal Bittrich had een deel van zijn troepen bevolen de Britse luchtlandingstroepen tegen te houden, terug te dringen en te vernietigen.

Duitsland kon niet capituleren. De geallieerden erkenden immers president Dönitz en zijn regering niet. Mogelijk waren uitsluitend militaire onvoorwaardelijke capitulaties, waaronder 4 mei 1945 op de Lüneburger Heide van ook de Duitse troepen in Nederland en 7 mei in Reims van alle Duitse strijdkrachten.  

Keizer Hirohito kondigde 15 augustus 1945 in een radiotoespraak de Japanse overgave aan de geallieerden aan. Niet het Japanse leger maar Japan capituleerde 2 september 1945.

Market Garden was geen bevrijdingsoperatie. Het operatiedoel was de vestiging van een bruggenhoofd ten noorden van de Neder-Rijn.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina