25. sep, 2015

Ian Carter, The Story Of Operation Market Garden in 15 Photos http://t.co/TAcVdtBB3h

In werkelijkheid vertelt de auteur een verhaal over operatie Market Garden in foto’s. Het verhaal binnen de Britse visie op die operatie bevat acht mythen of andere historische onjuistheden.

1. Begin september 1944 discussieerden geallieerde bevelhebbers over de beste strategie om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. In werkelijkheid ging de keuze over de plaats van het vestigen van bruggenhoofden over de Rijn.

2. Montgomery bepleitte de strategie van een smal front door Nederland naar Duitsland. Doelen van operatie Market Garden waren Arnhem, het Ruhrgebied en door de Noordduitse laagvlakte naar Berlijn. Opperbevelhebber Eisenhower hield vast aan de strategie van een breed front van de Noordzee tot de Zwitserse grens.  Het strategische doel van operatie  Market Garden was vorming van een sterk bruggenhoofd op de Veluwe met diepe uitlopers over de IJssel.

3. Operatie Market Garden vond niet plaats in Holland, maar in Nederland en wel in de provincies Noord-Brabant en Gelderland.

4. Het doel van de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie was de Rijnbrug bij Arnhem. Het einddoel van deze divisie was echter vorming van een bruggenhoofd aan weerszijden van de Neder-Rijn tussen de Westerbouwing en Westervoort.

5. De Britse luchtlandingstroepen moesten naar de brug. Alleen het 2de bataljon van Frost moest echter naar de brug. De andere bataljons hadden andere taken.

6. Generaal Urquhart beval 20 september 1944 de terugtocht naar Oosterbeek. Hij deed dat echter al op 19 september na het mislukken van luchttlandingsoperatie Market ten noorden van de Neder-Rijn.

7. Een ‘slag om Arnhem’ is onmogelijk. De strijd was geen slag en Arnhem geen doel.

8. Operatie Market Garden was niet 25 maar 21 september 1944 al volledig mislukt.

Meest recente reacties

19.03 | 09:31

Dank u wel. Ik doe mijn best en beleef er genoegen aan.

18.03 | 23:54

Wat een geluk dat er nog historici zijn die critisch kunnen lezen en denken!

18.01 | 11:11

Ik heb het al veel aandacht gegeven, maar de mythen en geschiedvervalsingen zijn taai.
06 44015372 of j.brouwer201@upcmail.nl

18.01 | 09:43

Geachte heer Brouwer,

Ik zou graag met u in contact komen om (nog) meer te weten te komen over deze 'kwestie'. Dit verhaal verdient meer aandacht.

Deel deze pagina